Tips när du köper barncykel

Det är en spännande tid när barnet ska lära sig att cykla. Man lär dem någonting som de alltid kommer att minnas.

Under de första året betyder det dock att man måste köpa nya och större cyklar i takt med att barnet växer. Som hjälp på traven kan vi berätta lite vad man ska tänka på när man köper barncyklar.

En av de viktigaste punkterna är att barnet ska kunna stå med båda fötterna i marken när den sitter på sadeln. Man ska alltså inte köpa en cykel som barnet kan växa in i. Det kommer att försvåra inlärningen och balansen om cykeln är på tok för stor. För äldre barn kan man följa den här guiden för att ta reda på vilken hjuldimension som cykeln ska ha.

Kvalitén har en avgörande roll. Det är alltid bättre att köpa en lite dyrare cykel från ett märke som man har hört talats om. Billigare cyklar eller cyklar från okända märken kan börja rosta mycket fortare eller så kanske skruvarna inte sitter ordentligt och den blir glapp. Man brukar helt enkelt säga att hög kvalitet betyder hög säkerhet.

Tills barnet har kommit upp i mellanstadiet borde man inte köpa en cykel med handbroms. Barn har inte så starka nypor och det krävs mycket mer kraft att bromsa för hand än med fötterna. Köp alltid cyklar med fotbroms så barnet kan bromsa in säkert.

Är det första cykeln som man funderar på är det bra att köpa breda däck. Det ger mer balans och cykeln rullar inte fram lika fort. Väldigt bra för föräldrarna som ska springa efter!

Köp inte en sadel som har en blank eller hal yta. Barnet sitter inte stilla som oss i sadeln och är den hal kommer barnet att börja glida. Detta gäller även pedalerna, barnet måste kunna få bra fäste i dem så att fötterna inte glider av.

Se även till att framgaffeln på cykeln inte är helt rak, den ska vara något böjd framåt, detta ger bättre stabilitet och gör det lättare för barnet att lära sig cykla. Som man blir säkrare på att cykla är det enklare att göra övergången till en rak framgaffel.

Och sist men inte minst bör man inte köpa en barncykel som kommer omonterad om man inte är hundra procent säker på att man själv kan montera ihop cykel rätt. Vet man inte vad man gör kan man ju riskera att bygga en cykel som inte håller, och när det gäller ens barns säkerhet vill man ju inte ta några chanser.

Hoppas den här genomgången har varit hjälpsam och lycka till med cykelköpet!

This entry was posted on tisdag, juni 3rd, 2014 at and is filed under Barn, Produkter online. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.