Skidåkning för barn

Barn måste röra på sig, det är nog alla föräldrar medvetna om, och bara för att det blir vinter och kallt är inte detta behov något mindre. Skidåkning är en bra aktivitet som hela familjen kan delta i. 

1866071-little-girl-skiing-downhill

Barn kan börja med skidåkning relativt ung, redan vid 4-5 års ålder fungerar faktiskt, men det finns ett par saker att tänka på.

Kläder

Vintertid måste man ju självklart vara rätt klädd oavsett vad det är man håller på utomhus. Till att börja med ska man tänka lager. Lager är det mest effektiva sättet för både barn och vuxna att hålla sig både varm och torr.

Första lagret har som uppgift att hålla kroppen torr. Ett av de bästa alternativen här är kläder av ull, de håller en torr och varken sticks eller kliar. Se till att inte använda bomull, det kyler ned kroppen när det blir blött.

Andra lagret håller kroppen varm. Här kan man aldrig gå fel med fleece, det är ett lätt och bra isolerande material som dessutom torkar fort.

Tredje lagret håller kvar värmen och skyddar mot väder och vind. Ytterkläder i syntetmaterial är nog bland de bästa här, material som Gore-Tex är både vind- och vattentäta.

Utöver dessa lager ska man även se till att man har det varmt om huvud, händer och fötter. Se därför till att vara redo med mössa, handskar och sockar.

Utrustning

När kläderna är fixade är det dags för utrustningen. Det är viktigt att skidorna är i rätt längd. För de riktigt små, 4 och yngre, bör skidornas längd vara densamma som barnets kroppslängd. Mellan 5-8 bör skidorna vara 10-20 cm längre är kroppslängden.

Sedan måste man även ha rätt längd på stavarna. För barn som är 4 och yngre ska stavarna helst vara 30-35 cm kortare än kroppslängden och hellre för korta än för långa. För barn mellan 5-8 räcker det om stavarna är 25-30 cm kortare, se bara till att de inte går högre upp än armhålan.

Slutligen kommer vi till pjäxor, något man kan köpa på Länna Sport. Pjäxorna bör vara varma och vattenavvisande med gott om utrymme för extra sockar och tårna. De ska även sitta högt över vristen och vara böjliga över foten.

Med allt detta och lite skidvalla har man allt man behöver för att ta hela familjen ut i snön och åka.

This entry was posted on måndag, januari 19th, 2015 at and is filed under Barn, Tips. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.