Rätt cykelhjälm till barnet

När det är dags att lära barnet att cykla är hjälmen ett lika viktigt inköp som cykeln. En bra cykelhjälm är nödvändigt för barnets säkerhet där de cyklar. För barn upp till sju år rekommenderas det ofta att de bär en speciell hjälm som kallas för småbarnshjälm.

4661382-young-family-on-country-bike-ride

Hjälmen passar inte bara till tillfällen när barnet ska cykla eller bli skjutsad på en cykel. Den är precis lika lämplig att ha som skydd när barnet är ute och leker. Hjälmen har blivit speciellt konstruerad för att passa barns lekfulla livsstil, där en skyddande hjälm kan komma väl tillhands.

Ett grönt spänne är vad som brukar skilja småbarnshjälmen åt från andra vanliga hjälmar. I vissa fall kan även hakbandet vara grönt. Spännet har en inre mekanism som gör så att det knäpps upp automatiskt när hjälmen utsätts för stor belastning. Till exempel kan det förekomma i en situation där barnet råkat fastna i ett träd och blivit hängande i hjälmen. Vi råder dig att inte försöka byta ut spännet på hjälmen så att det blir till en vanlig cykelhjälm. Det finns då risk för att hjälmen inte längre är särskilt användbar.

När vanliga hjälmar utsätts för stor belastning så håller hakbandet kvar hjälmen på plats. Till skillnad från vuxna har småbarn en tendens att lämna sina cyklar för att leka vid sidan om och fortfarande ha hjälmen på. Tyvärr så har det skett för många olyckor där barn fastnat med en vanlig hjälm som inte lösts ut automatiskt. Den speciella hjälmen uppfyller de rådande krav, SS-EN 1080, som gäller vid säkerhet för barn och uppfyller även de krav som specificeras i lagen om personlig skyddsutrustning för privat bruk. Hos cykelbutiken Cykelkraft kan du hitta flera olika modeller med grönt spänne.

Även om småbarnshjälmen är till för barn under sju år, går det även bra att låta ditt barn använda den under längre tid än så. Som vi nämnt innan så kan den användas inom andra aktiviteter som bandy eller någon annan intensiv sport.

Du behöver inte oroa dig över att spännet kommer att lösas ut för lätt om barnet skulle cykla omkull. Utförliga tester har gjorts och man har kunnat konstatera att belastningen som spännet utsätts för i dessa situationer är inte tillräckligt för att den ska knäppas upp. Du kan läsa mer om barncykelhjälmar på Trafikverkets hemsida.

This entry was posted on tisdag, februari 24th, 2015 at and is filed under Barn, Tips. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.