Hållbara leksaker

Det borde vara en självklarhet att alla leksaker är giftfria. Tyvärr innehåller många leksaker giftiga ämnen.

Barn är extra känsliga mot hälsovådliga kemikalier och produkter eftersom de fortfarande är så små och växer. Barn kan få skador som påverkar dem senare i livet, till exempel nedsatt reproduktionsförmåga. Som vuxna bör vi värna om att våra barn får leka med så hälsofrämjande och miljövänliga leksaker som möjligt.

På nätet kan man idag hitta bra sidor där man kan beställa hållbara leksaker. Hos Lekotek kan du till exempel hitta ett fint garage i målat trä från tillverkaren Jabadabado, de har många fina leksaker för barn som är testade enligt rådande säkerhetskrav i Europa.

Begagnat inte alltid bra

Att köpa begagnade leksaker är förstås bra ur hållbarhetssynpunkt men det betyder tyvärr inte alltid att de är så hälsofrämjande för barnen. Äldre plastleksaker kan innehålla ämnen som är skadliga. Bäst är de om de är gjorda av naturmaterial som är giftfria.

Det är svårt att påvisa att plastleksaker i dag är giftfria eftersom det är ett ganska outforskat område. Men det finns några material som är betraktade som säkra ur hälsosynpunkt.

Bra material:

• Naturmaterial som är ekologiska
• Bioplast som är ren och inte innehåller skadliga kemikalier och färger
• Naturligt färgade eller helt ofärgade ekologiska textilier
• Trä som är färgat eller behandlat med miljö- och hälsovänliga färger
• Trä som är behandlat med bivax eller olja som är hälsovänlig

Tillverka egna leksaker

Ett annat bra sätt att både värna om miljön och hälsan är att tillverka egna leksaker. På www. 365slojd.se kan du hitta många bra tips på hur du kan göra egna miljö- och hälsovänliga leksaker. Hos slöjdklubben kan barn mellan 7-14 år få många bra råd hur man kan lära sig att slöjda. Här kan barnen också få lära sig att använda många olika material som halm som man kan göra olika halmfigurer med. Eller varför inte testa att tälja ett hopprep med två handtag som barnet kan hoppa med? Bara fantasin sätter gränser.

This entry was posted on onsdag, januari 21st, 2015 at and is filed under Barn, Leksaker, Produkter online, Tips. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.