Ekonomiska tips till barnfamiljen

Som vi skriver på startsidan så är det rätt mycket saker som behövs till ditt barn under dess uppväxt. Det är definitivt inte gratis att bli förälder, det är nog bland det första man får bli varse. Men det går att komma undan billigare om man gör smartare val – vi ska ge några tips på sådana.

Vänner

Gör en budget

Det absolut första som är smart att tänka på är att göra en budget för att se vad man har att röra sig med och vad saker och ting kostar. Att veta exakt vad som kostar vad är kanske inte jätteenkelt alla gånger, men det finns exempelvis en smart budgetkalkylerare på Konsumentverkets hemsida där du kommer att få reda på ganska hyggligt vad du kan vänta dig för kostnader och hur du måste prioritera. Den är ganska så träffsäker eftersom den grundar sig på uppgifter som du själv fyller i.

Låna, hyr, dela och ärv

Ett barn växer i snabb takt och att köpa nya saker kan snabbt bli en dyr affär även om det bara handlar om billiga saker. För många billiga saker blir till sist en rätt stor summa. Därför så är det smart om man kan lösa det på annat vis. Vi tänkte ge några tips som hamnar under kategorierna låna, hyr, dela och ärv.

Låna – Har ni någon bekant som har något ni för tillfället behöver, endera till er själva eller till barnet självt, ja då är det värt att ställa frågan om man kan få låna istället för att köpa något man bara kommer att använda under en kort tid.

Hyr – Enligt samma premiss så koms idén till en mycket smart tjänst som finns på sajten Delbar.se. Tjänsten går ut på att någon lägger ut saker de inte använder, och någon annan som behöver något för en kortare tid hyr sakerna. På så sätt så blir det en win-win-situation där den som köpt saken får tillbaka lite av det den betalt från första början och den som hyr behöver bara betala en mindre summa, en tillfällig hyra.

Dela – Om vi tar ett potentiellt scenario just med barn så kan det ju vara som så att ni har en bekanta som är i ungefär samma livssituation som er. Är det något som kostar mycket som ni båda har användning av – men inte hela tiden. Då kan det vara en idé att dela på inköpskostnaden och dela på användandet.

Ärv – Till sist, ärv. Har du eller ni äldre syskon och som redan fått barn, ja då brukar det inte vara någon omöjlighet att gratis eller mot mindre kostnad få ärva urvuxna eller färdiganvända saker.

This entry was posted on onsdag, november 26th, 2014 at and is filed under Barn. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.