Ekokläder

Man vill alltid sitt barns bästa. De flesta vill också värna om miljön och göra sin del för att förbättra världen. Barnens kläder kan vara ett steg i den riktningen. 

Barn växer ur sina kläder snabbt och är duktiga på att smutsa ner sig. Det är en av de många fantastiska egenskaper som barn har. Det kan vara ganska jobbigt också. Kläder kostar, som allt annat, och det kan bli dyrt att köpa nya kläder varje månad. När man börjar handla blir man, som förälder, medveten om vilka ämnen som används i massproducerade textilier samt under vilka situationer som många barnkläder skapas.

I dessa fall är det mycket bättre att köpa barnkläder från butiker som som satsar på kvalité istället för kvantitet. Det finns bra butiker i vimlet av försäljare som faktiskt bara köper in det bästa. Pirum Parum har bara kläder som är handplockade och valda med omsorg. De har också en ekologisk avdelning där alla kläder har GOTS-märkning. Det betyder att att kläderna uppfyller de miljömässiga och sociala kraven som Global Organic Textile Standard (GOTS) har satt.

Ett annat miljövänlig alternativ är att ta emot nedärvda kläder. Kanske har man kvar sina egna barnkläder hos föräldrarna och nu kan man få användning för dem igen. Eller så har kompisarna redan gått igenom småbarnsfasen och har flera påsar med urvuxna kläder som bara ligger och tar plats på vinden.

Det går också att hitta second hand-kläder på nätet eller via tidningsannonser. Folk säljer sina barns kläder pås- och kartongvis. Det är alltså lätt att komma undan billigt. Ett litet utrop på sociala medier brukar ganska snabbt få gehör. Man behöver bara skriva ut på Facebook vilken storlek och sort man letar efter och det är alltid någon som har överblivna plagg att ge bort eller sälja för en smärre summa.

Att köpa ekologiska kläder kan kännas påkostat för i många fall kostar dem lite mer än massproduktionerna från H&M och Lindex, men man måste tänka på att de här extra kronor hjälper miljön och ser till så textilfabrikerna tar sitt sociala och miljömässiga ansvar.

 

This entry was posted on måndag, juni 9th, 2014 at and is filed under Kläder, Produkter online. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.